lördag, mars 05, 2016

Pest eller kolera, fast tvärtom.

Jag har varit på ridkurs idag.

Det är andra kursen jag rider för denna instruktör. Förra gången tog jag Bangsi med mig, men den här gången blev det Slaufa.

Slaufa och jag har haft en svacka ett tag. Enligt en vän jag litar på så har hon trott att jag ska sälja henne, och hon har varit orolig och nervös på grund av det. Var hon har fått dessa idéer ifrån vet jag inte, för jag har verkligen inga såna planer. Min vän, som är diplomerad Reiki-master (ni får googla själva), har healat bort de svarta tankarna, och jag försöker vara tydlig med mina planer för henne.

I alla fall.

Idag.

Första ridpasset.

Jag värmer upp Slaufa. Tragglar en del med att få fart på benen, det är markbundet, passtakt och styvt. Instruktören rider Slaufa i typ fem sekunder. Jag rider Slaufa i en finfin tölt.

Inget svårt alls.

Och egentligen red jag henne precis som jag brukar. Fast med mer (bestämd) energi. Som gjorde så stor skillnad!

För övrigt tyckte instruktören att Slaufa är en bättre häst, alltså att hon är en större talang, än Bangsi. Och att hon borde få fler föl. Min invändning att tiden liksom inte räcker till för fler hästar förkastade han. Enligt honom så spelar det ingen roll om man har 3, 7 eller 10 hästar, det tar ingen mer tid. Jag vet inte hur han räknar. Om man rider en häst i 30 minuter, så tar det 300 minuter att rida 10 hästar. Däremot spelar det inte så stor roll rent skötselmässigt att ha 3, 7 eller 10 hästar (om man har dem på lösdrift). Men visst har jag länge velat betäcka henne med en riktig passkanon! Det är bara det att om Slaufa får föl så måste Stelpa också få föl. Stelpa älskar föl, hon vill ha alla hon ser, oavsett om hon är mamman eller ej. Då blir det för många hästar. Och är man inte en "kändis" (inom islandshästvärlden)  så är det skitsvårt att sälja en häst när man bor på ett ställe som anses ligga långt bort.

I vilket fall, jag gillar verkligen den här instruktören, och jag gillar hans kurser. Jag gillar att det blir ett komplement till de ridlektioner jag rider regelbundet en gång per vecka. Trots att de två instruktörerna är varandras motsats i stort sett! Men han satte ord på det själv idag; "Ni svenskar är bra på att vara kontrollerade och vi islänningar är bra på att vara vilda. Det optimala ligger  mittemellan..."

Men det jag har förstått idag är att jag inte har en förstahäst och en andrahäst. Jag har två förstahästar. Och det kommer att kräva mer av mig, åtminstone om jag vill ge båda mina hästar en chans att bli så bra de kan.

För övrigt så kan jag varmt rekommendera denna! Fast jag tog två rullar med Center istället för karamelliserad mjölk.

Inga kommentarer: