lördag, september 14, 2013

Det blev väl bra till slut i alla fall...

Idag var det dags för Slaufa, Kråkan och Lilja att träffa tandläkaren.

Åtminstone var planen så...

Runt middagstid var det dags - trodde vi. Vid 10-tiden, när jag för övrigt satt på hästryggen i en ovanligt behaglig tölt, ringde A och berättade att hon precis fått en utskällning för att vi inte redan var på plats! Som tur var hade jag inte mer än 10 minuter hem, men problemet var lastningen av Lilja...

A provlastade Lilja igår, men det hade inte gått bra. Alls. Så planen var att jag skulle åka dit och hjälpa till idag, men det var ju när vi trodde att vår tur var vid middagstid. Det tar mig nästan en halvtimme att åka till A, och nu var vi helt enkelt tvungna att ta oss till tandläkaren snabbast möjligt.

A bestämde sig för att testa att lasta Lilja igen, men gav upp efter en halvtimme. Det innebar att jag tog med mig Stelpa istället, vi hade ju bokat tid för tre hästar... Det är ju tur att man har några att välja mellan, och tur att hon redan stod inne i stallet!

Väl framme hos tandläkarens uppsamlingsplats visade det sig att det inte alls var så himla bråttom... Halv tolv blev det vår tur... Klart jag fattar att det är svårt att uppskatta tidsåtgången för varje häst, men med tanke på att tre hästar i taget drogas, så borde ju nån sorts tidsschema kunna upprättas? Ja ja, efter drygt 25 år i hästbranschen så har man lärt sig att avsätta hela dagar för såna här och liknande event. Får man tid över till annat så är det en ren bonus...

Stelpa, som är ganska spruträdd sen den gången hon fick en anafylaktisk chock, klarade den lugnande sprutan klart över förväntan, och undersökningen av tänderna visade att hon har en mycket god tandstatus för att vara 20 år. Efter lite raspning av vassa kanter fick hon gå in i en box för att vakna till i lugn och ro.

Kråkan märkte knappt att han fick en spruta, och försvann rätt snabbt in i dimman... Tandläkarens utlåtande blev att även han har en mycket god tandstatus men med några vassa kanter som raspades ned.

Slaufa reagerade inte nämnvärt på sprutan, hon kan vara cool bara hon vill. Precis som sin mor och bror har hon en mycket god tandstatus, men de vassa kanterna har orsakat några små sår på insidan av kinderna. Dessutom hade hon en vargtand som tandläkaren drog ur. Förhoppningsvis kommer hon att acceptera bettet betydligt bättre nu, eftersom vargtänder kan irritera/göra ont när bettet ligger emot dem. Och att bettet har legat mot hennes vargtand var uppenbart eftersom den var nött nästan ända ner till tandköttet!

Överlag är jag glad över att ingen av hästarna har några bettskador, det gör liksom ont i en om man har gjort dem illa med den utrustning man har "tvingat på dem".

Nu har Slaufa bettförbud i 4-5 dagar, så då blir det istället Stelpa som får följa med på ridlektion på tisdag. Det kommer hon att gilla!

Om ca tre månader får Lilja en ny chans att träffa tandläkaren, då ska förhoppningsvis Bangsi också med.

Inga kommentarer: