måndag, juli 26, 2010

Kambodja.





En av ledarna för Khmer Rouge har idag dömts till 35 års fängelse.
Hade det varit i Sverige hade han dömts till Rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. För nån som kan ha varit ansvarig för fängelset Tuol Sleng "S21" kan inte vara frisk i huvudet.
Man torterade fångarna genom att piska dem med strömförande wire. Man hängde dem upp och ner i typ som en galge, och när de tuppade av doppade man dem i en tunna med bajs så de skulle vakna till liv igen.
Om de överlevde tortyren avrättades de genom att bli ihjälslagna med en påk med en spik i. (Man fick ju inte slösa med ammunition, och att bli skjuten var väl alltför humant...)
Ofta kom det fler fångar till Tuol Sleng än vad de hann att slå ihjäl på en dag och därför fanns det lådor på hela 1x1x1 m utan fönster där fångarna fick tillbringa natten en och en. (Ett logi jag inte skulle ge många stjärnor...)
De farliga barnen, alltså de som inte dög till att gräva diken och odla ris, slog man ihjäl genom att lyfta upp dem i benen och svinga dem med huvudet före in i ett träd.
Vad som krävdes för att hamna i Tuol Sleng? Tja, att man bar glasögon till exempel. Eller att man råkade vara lärare eller läkare. Eller nåt annat som Pol Pot & co för tillfället ansåg vara likställt med högförräderi mot den egna nationen.

2 kommentarer:

Spader Madame sa...

Oj, det bar emot att läsa så jag försökte läsa fort! Vill INTE åka dit och kolla...

Tess sa...

Jag är glad att vi åkte dit när vi ändå var i landet.

Faktiskt.

Eller rättare sagt - det är viktigt att åka dit om man är i landet, för att få lite förståelse för varför allt är som det är där. Fast till fullo kan man som "rik västerlänning" aldrig förstå...