måndag, februari 14, 2011

Orättvisa.

Staten lägger ner enorma summor på vargar. En del vargforskare är rädda för inavel, och en stor räddningsaktion planeras bestående av inplanterade individer från både här och där.

I Härjedalen finns det fem myskoxar i hägn och sju i vilt tillstånd. Men inte hör jag staten planera nån inplantering av "friska individer" där inte?!?

6 kommentarer:

Miss Upsey Daisy sa...

Du tycker verkligen illa om vargar?

Anonym sa...

Nej, jag tycker inte sååå illa om vargar. Det jag tycker illa om är att vi som ska "leva med dem" blir överkörda av "kloka huvuden" som tycker att det är pittoreskt och spännande med varg.

Jag tycker att det är fel att "kloka huvuden" ska bestämma var och hur många vargar det ska finnas. Och jag avskyr att de som försvarar sina hundar, katter och tamboskap blir behandlade som brottslingar.

Jag avskyr att vargarna inte är rädda för människor, vilket i mina ögon är det största problemet.

Jag tycker också att det är fel att skicka blommor och tårta till t ex rälsbusschauffören som körde över fem vargar.

Jag avskyr extremisterna åt båda hållen. Det finns plats för alla. Men jag vill inte få min frihet att röra mig i skog och mark inskränkt.

//Tess

Miss Upsey Daisy sa...

Jag förstår inte riktigt. Ska man bestämma hur många vargar som har rätt att finnas bara för att man bor där vargarna råkar vara? Kan då de i Stockholm eller Göteborg tex bestämma att om man kör bil bara i kommumen så höjer vi promillehalten till 1,0 lokalt eftersom det bara de personerna som då vistas i kommunen som riskerar att bli ihjälkörda? Eller om ett land vill utplåna en minoritetsbefolkning så är det okej eftersom det är bara de som bor i landet som drabbas? Så då kan inte utomstående länder gå in och hindra en massslakt? Jag vet att jag drar det till sin spets extremt ...

Det känns märkligt att vi som inte bor där vargarna är inte kan tycka till alls?

Anonym sa...

Jag ska fundera på dina synpunkter. Men så här spontant så tycker jag inte att nån i Stockholm eller Göteborg ska få bestämma om jag kan rida ut i skogen eller inte.

Men jag är inte, och har aldrig varit, för att utrota vargen. Jag är för en kontrollerad vargjakt för att lära vargen att människan är farlig så att den väljer att gå undan när det är folk i närheten. Det funkar på björn och min teori är att det bör funka på varg med.

Som sagt, jag återkommer när jag har tid att fundera på dina synpunkter.

//Tess

Anonym sa...

Fram för Myskoxarna...
/C

Tess sa...

Nu sitter jag och funderar. ;-)

Det ju inte så att alla som bor där det finns varg är varghatare. Jag skulle tro att det finns ganska få extrema varghatare. Men det är dom och vargälskarna som gör sina röster hörda.

Det finns väldigt många som vill kunna röra sig i skog och mark utan att vara rädda. Och då menar jag såna som inte är jägare, utan använder skogen som rekreation, långa skogspromenader med eller utan hund, ridturer, bärplockning, svampplockning, fiske, fäbodbruk, skidåkning, skogsbruk etc etc.

Vi är några som inte vill komma ut till våra inhägnade tamdjur och hitta dem ihjälbitna. Eller ens se en varg sitta utanför stängslet och dreggla...

De i Stockholm har ju redan specialregler; Så fort en varg närmar sig staden blir den helt plötsligt farlig och måste oskadliggöras, oftast skjutas med bedövningspil och sen transporteras någonstans där den inte är farlig längre... Är det rimligt? Kan vargarna äta våra hundar kan de väl äta stadsbornas hundar med? Vad är skillnaden? Om man nu ska göra en dum jämförelse. Jag tycker inte att vargarna ska äta några hundar alls.

Jag tror att om staten slutade mörka det verkliga antalet vargar som finns och stod för sitt löfte om max 200 individer så skulle inte vargfrågan vara alls så infekterad.

Angående ditt promilleexempel så finns det ju typ såna exempel fast lite mer globalt. I bl a Frankrike får du dricka vin och sen köra bil - ända tills olyckan är ett faktum. Frankrike tillhör EU precis som vi, men vi kan inte tvinga Frankrike att ändra sina lagar bara för att vi tror att vi vet bäst.

Angående utplånande av en minoritetsbefolkning. Det är väl dit vi är på väg ju fler vargar det blir. Utrotning av fritidsryttare t ex. Jag och många med mig kan inte tänka oss att rida runt på en ridbana sju dagar i veckan eller rida med en laddad bössa på ryggen. Då tvingas vi göra oss av med våra hästar istället. Snacka om masslakt! Draget till sin spets extremt extremt...

För övrigt tycker jag inte att utomstående länder har rätt att gå in i ett land för att förhindra masslakt av befolkningen. Däremot tycker jag att man kan använda sig av sanktioner. Det handlar ju om en ömsesidig acceptans mellan olika befolkningsgrupper. Det får finnas hur många vargar som helst för mig om de i gengäld nöjer sig med att äta viltkött som är deras naturliga byte... Tyvärr är vargar väldigt svåra att förhandla med.

Nu är jag trött och jag känner att jag ska lämna den här diskussionen. Jag orkar inte hålla ihop mina argument.

Men vi är ju sen tidigare överens om att vi inte är överens i vargfrågan... ;-)