lördag, februari 09, 2008

Aptider i regnskogen.

Idag har vi gjort en ny tripp in i nationalparken har i Cahuita. (Jag fick tag i ett konstigt tangentbord idag, knappen med dubbelprickar sa man kan skriva bokstaverna ae och oe finns inte, om ni forstar vad jag menar...)

Vi gick anda bort till andra anden, Puerto Vargas, for att kanna lite pa sandstranden dar. Dock drabbades vi av ett ranforsok redan pa vagen dit... Det var en Capuchinapa som tyckte att innehallet i A's vaska tillhorde honom (eller henne), och hoppade upp pa den och holl sig fast. Till slut lyckades A skaka bort apan och vi sprang darifran. Visserligen ar aporna sma, men vi har ingen storre lust att bli bitna av dem, de kan ha en massa mystiska sjukdomar.

Vi hittade sasmaningom en bit strand som var fin och lagom skuggig, och vi satte oss dar for att vila lite och sa skulle jag uppfylla min drom att bada i karibiska havet.

Ryktet om var ovilja att dela med oss av vaskans innhall hade tydligen spritt sig bland Capuchinaporna i nationalparken, for precis nar jag hade hoppat i det varma skona vattnet kom ett gang pa tre stycken. De var ratt sturska av sig, och vi fick kampa hart for att bli av med dem. Det kandes dock lite olustigt att ligga kvar, for de hotar nar man chasar ivag dem. Folk har val varit dumma och matat dem, och de blir da aggressiva nar de inte far nan mat. Sa vi reste pa oss och letade reda pa ett nytt stalle.

Jag gjorde ett nytt forsok att fa mitt dopp i karibiska havet fotodokumenterat, och darefter lade jag mig i skuggan och laste. Helt plotsligt star det en san dar apa mellan mig och A igen, och vi flog upp bada tva. Nu var det krig!

Jag och A forsag oss med korallstenar och nagra frukter i samma storlek som agg, och borjade kasta pa aporan. Aporna sprang och vi trodde att slaget var vunnet. Jo tjena...

Tva av de tre aporna klattrade upp i traden ovanfor oss och borjade kasta frukter tillbaka pa oss. Och traffade! Dessutom skalade de frukterna, tuggade lite pa skalen och spottade kletet vilt omkring sig, dvs pa oss.

Da gav vi upp och gick tillbaka mot Cahuita.

Pa vagen tillbaka traffade vi pa en tysk som vi traffat inne i mataffaren tidigare under dagen, och han pekade upp i traden for att visa oss nat. Det var en Sengangare och en sorts apa som ar valdigt slo, den tar visst siesta fem ganger per dag. Lite senare sag vi aven ett annat djur som paminner om Tvattbjorn, men vi vet inte vad det heter. Sa idag har vi stiftat bekanskap med manga djur. En del mer nargangna an andra...

Vi har kopt bussbiljetter tillbaka till San Jose i morgon, bussen gar klockan sju i morgon bitti, men eftersom jag i alla fall ligger vaken fran klockan fem sa bor det inte vara nagra problem att komma upp i tid. Den har tidsomstallningen ar besvarlig...

Val i San Jose ska vi hitta till en annan bussterminal dar vi kan ta en buss till Monteverde. Vi hade tankt aka till vulkanen Arenal, men det finns inga lediga rum pa det hotellet vi vill bo pa nu i helgen, sa vi far hoppas pa att det blir nat ledigt pa mandag eller tisdag.

Narmast pa schemat star dusch och sen ska vi ata, vi ska ga till samma stalle som igar kvall for det var sa bra mat dar. Imorgon vantar en hel dags bussresa, troligtvis blir det lika varmt och soligt som det har varit hittills, sa jag ar glad att vi ska aka tidigt.

Tack for kommentarer, ni som har skrivit. Det ar skont att fa livstecken hemifran. Kram!

Inga kommentarer: